AKINTI
Her kadının adet döngüsünün zamanına göre değişikliler gösteren bir miktar vajinal akıntısının olması doğaldır. Ancak akıntının miktar ve rengindeki değişimler ile buna eşlik edebilen ağrı, yanma ve kaşıntı şikayeti vajinal enfeksiyonlara veya rahim ağzında oluşabilecek bazı hastalıklara işaret edebilir.Akıntı şikayeti olan ve muayenesinde vajinal enfeksiyon düşünülen kadınlardan vajinal kültür alınarak enfeksiyona neden olabilecek mikro-organizmalar belirlenmekte ve uygun tedavi verilmektedir.
· RAHİM VE YUMURTALIK İLTİHABI
Cinsel olarak aktif kadınlarda görülür. Yaygın alt karın bölgesi ağrıları ve artmış hassasiyet, kötü kokulu artmış vajinal akıntı, ateş, titreme, bulantı-kusma, ilişki ile ağrı hissi belli başlı bulgularıdır. Rahim içi aracı (spiral) riski arttırır. Tedavi edilmezse şiddetli alt karın bölgesi ağrıları, apse oluşumu ve tüplerde meydana gelebilecek yapışıklıklar nedeniyle kısırlığa neden olabilir.
· ADET DÜZENSİZLİKLERİ
Ortalama bir adet döngüsü bir adet döneminin başından diğer adet döneminin başına kadar 28 gündür. Bu döngü 21 güne kadar kısalabilir veya 35 güne kadar uzayabilir.
Adet görememe:Üç aylık period boyunca hiç adet görememektir.Gebelik, yumurtlama düzensizliği,yeme bozuklukları(anoreksia veya blumiya), çok fazla egzersiz yapma,tiroit bezi hastalıkları ve obezite (şişmanlık) neden olarak gösterilebilir. Nedeni saptandıktan sonra uygun tedavilerle adet düzeni sağlanmaktadır. Aksi takdirde rahim kanseri riski artmaktadır.
Adet gecikmesi:
Aşırı miktarda adet görme: Adet süresinin yedi günü aşması veya adet döneminde günlük ped kullanımının artması ile tarif edilebilir.Şiddetli kanama nedeniyle kansızlık ve buna bağlı halsizlik ve günlük aktivitelerin yerine getirilememesi görülebilir. Hormonal dengesizlikler, rahim urları,rahim içi veya ağzında olabilecek polip denen yapılar, anormal gebelikler, rahim içi aracı, karaciğer böbrek ya da tiroit hastalıklarına bağlı olabilir.Muayene, laboratuar, ultrasonografi ve gerekirse biyopsi ile tanı konulduktan sonra uygun medikal veya cerrahi yollarla tedavisi uygulanmaktadır.
Sık adet görme: Adet döngüsünün 21 gün altına düşmesi
Seyrek adet görme:Adet döngüsünün35 gün üzerine çıkması
Ara kanamalar: İki adet döngüsü arası anormal kanamalar.
Menopoz sonrası kanamalar:
· DİSMENORE (Sancılı adet görme)
İlk adet döngüsünden itibaren başlayıp her döngüde devam edebilir. Sonradan ortaya çıkan sancılı adet görmeye bazı hastalıklar neden olabilir. Endometriosis, rahim içi zarın rahim dışında başka organlara yerleşmesi sonucu ortaya çıkar ve en sık nedendir. Bunun dışında iltihabi durumlar ve rahim urları diğer bazı nedenlerdir.Sigara, alkol, şişmanlık riski arttırır. Bacaklara yayılım gösterebilen karın ve bel ağrısı, bulantı-kusma, ishal, halsizlik ve baş ağrısı görülebilir.Tedavi tanıya göre düzenlenir.Ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları, egzersiz, vitamin desteği, sıcak duş ve karın bölgesine sıcak uygulama önerilebilir. Bazı durumlarda cerrahi teknikler de denenebilir.
· PREMENSTRÜEL SENDROM (Adet öncesi gerginlik)
Bir çok kadın adet döngüsü süresince sinirlilik, gerginlik, depresyon,halsizlik ve yorgunluk hissi; çeşitli sindirim sistemi sorunları (karında şişkinlik,bulantı-kusma, kabızlık); yaygın şişkinlik ve kilo alma; ciltte akne oluşumu gibi sorunlar yaşar. Bu durumun önlenmesi için düzenli egzersiz; posalı besinlerden zengin ,tuz ,şeker ve kafeinden fakir bir diyet;düzeli uyku önerilmekte ancak ileri derecede şikayeti olan hastalara tıbbi tedavi önerilmektedir.
· RAHİM VE YUMURTALIKTA URLARI
Miyomlar rahimin en sık görülen tümöral oluşumlarıdır ve %99’ dan fazlası iyi huyludur.Anormal kanamalar, ağrı, idrar torbasına baskı nedeniyle sık idrara çıkma ve ağrılı cinsel ilişki şeklinde şikayetlere neden olabilir. Büyüklüğüne ve yarattığı şikayetlere ayrıca hastanın yaşına ve çocuk istemine göre tıbbi veya cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir.Yumurtalık urları ise muayene , ultrason bulguları ve tümör belirteçleri ile birlikte değerlendirilerek takip yada cerrahi tedavi önerilir.
· RAHİM AĞZI SORUNLARI
Rahim ağzının smear testi ile taranması tüm kadınlara yapılmaktadır. Test sonucuna göre daha ileri tetkikler(kolposkopi ve gerekirse biyopsi) kliniğimizde yapılmaktadır.
· CİNSEL ORGAN SİĞİLLERİ
Cinsel organ üzerinde veya anüs etrafında ağrısız ve sert siğiller hpv denilen bir virüs nedeniyle oluşur ve cinsel geçiş gösteren bir hastalıktır. Siğiller üzerine sürülen kremlerle tedavi edilebilir. Yada krioterapi uygulanabilir.
· İDRAR YOLU YAKINMALARI
Sık idrara çıkma, tuvalete yetişememe ve kaçırma, idrar yaparken yanma ve kesik kesik idrar yapma gibi şikayetler değerlendirilmekte ve gerekirse ürojinekoloji polikliniğine yönlendirilmektedir.
HİÇBİR YAKINMASI OLMAYAN KADINLARIN YILLIK OLAĞAN TAKİPLERİ VE GEBELİK PLANLAYAN KADINLARIN GEBELİK ÖNCESİ MUAYENELERİ
Polikliniğimize başvuran kadınlara jinekolojik muayene ve pap smear testi uygulanmaktadır.Pap smear rahim ağzı hastalıklarının teşhisinde çok önemli yer tutar.Özellikle rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisinde çok önemli yer tutar.
Polikliniğimiz alt birimi olan müdahale odası hizmetleri
Endometrial biyopsi (Rahimden parça alınması)
Rahim ağzı örneklemesi ve rahim ağzı polip çıkarılması
Krioterapi (Dondurma)
Elektrokoterizasyon (Yakma).